Jag & min familj: En intervention för hela familjen med fokus på barns delaktighet när föräldrar har skadligt bruk och beroende
Nyckelord:
Familjeintervention, Barns delaktighet, arn till föräldrar med skadligt bruk och beroendeAbstract
Antalet barn mellan 0-18 år som lever i familjer där vuxna har problematiskt bruk av alkohol och eller droger uppskattas till 20% eller 430 000 (1,2). Till följd av förälders skadliga substansbruk och beroende tenderar barnen på sikt att ha sämre hälsa och underprestera i skolan, vilket påverkar både barns utveckling och deras framtida möjligheter i arbetslivet (1,3–7). Den direkta påverkan är att barn ofta känner oro och ensamhet, ofta är ledsna och gråter, utsätts för våld och kränkningar samt att föräldern ofta är frånvarande både fysiskt och mentalt (8,9).
Socialtjänsten har till uppgift att stödja och hjälpa dessa familjer. De insatser som erbjuds är ofta samtalsstöd, gruppaktiviteter och individuellt anpassade aktiviteter (10,11). Insatser där hela familjen involveras är mindre vanliga. Till följd av socialtjänstens organisering efter ålder, problem, och funktion innebär det att familjemedlemmarna ofta har många parallella kontakter samtidigt, ofta utan samordning (12).
Utifrån ett barnrättsligt perspektiv och ett led i att förbättra stöd till barn till föräldrar med skadligt substansbruk eller beroende utvecklades interventionen Jag & min familj(13). Interventionen innebär att man genom ett samordnat arbetssätt mellan socialarbetare från vuxen- och barn- och familjeöppenvården involverar barn och föräldrar samtidigt. Interventionen syftar till att stärka barnets rättigheter/perspektiv med fokus på barnets behov av information och stöd(14).
I ett forskningsprojekt med Högskolan Dalarnas som huvudman har interventionen implementerats och prövats i 10 kommuner. Projektets syfte var att undersöka effekten av programmet, framför allt på barnens välmående men också på föräldrars motivation till förändring av sina alkohol- och drogvanor. Den ursprungliga designen, en randomiserad kontrollerad studie, där familjer lottades till väntelista eller till att starta interventionen direkt, fick överges pga svårigheter att rekrytera familjer till väntelista. I stället har utfallet undersökts med en före-efterdesign vad gäller barns och föräldrars upplevda välbefinnande och familjeklimat(15), samt barns och professionellas erfarenheter av interventionen med fokus på barns delaktighet och samarbete över sektionsgränser(16).
Presentationen innehåller en beskrivning av interventionen och resultat från två delstudier, en utfallsstudie tre månader efter interventionslut samt en intervjustudie med barn om deras erfarenheter av interventionen. Utfallsstudien bygger på självskattningar från 41 barn och 48 föräldrar. Intervjustudien bygger på intervjuer med 17 barn, från 6 till 20 år, om deras upplevelser och erfarenheter av interventionen.
Enligt självskattningsformulären skattar barn och föräldrar större närhet och mindre kaos. Föräldrarna skattar också mindre ångest och minskad alkohol- och drogkonsumtion medan barnen skattar mindre uppförandeproblem(15). Resultaten från intervjuerna visar att barnen genom interventionen lär känna familjen bättre och upplever känslomässig lättnad. Det görs genom att barnen pratar om och blir lyssnade på om sina upplevelser av förälders missbruk. Förälders missbruk blir därigenom mer begripligt och hanterbart(16). En tolkning vi gör är att programmet Jag & min familj bidrar till att familjen kommer närmare varandra, och att detta på sikt kan utgöra ett skydd för barnen mot senare svårigheter.