Ekonomiska resonemang i familjer med biologiska och familjehemsplacerade barn
Nyckelord:
Familjehemsplaceringar, ekonomiska resonemang, biobarn, familjehemsbarn, betald omsorg, familjehemsvård, kvalitativa intervjuerAbstract
En familjehemsplacering kan bedömas som en lämplig insats då omsorgen för ett barn inte längre, av olika anledningar, kan tillgodoses av föräldrarna. Att ett barn placeras i familjehem påverkar många i såväl det placerade barnets biologiska familj som i familjehemmets familj. Förutom praktiska anpassningar kan placeringen innefatta utmanande känslor och nya rutiner som påverkar inte bara det placerade barnet utan även de biologiska föräldrarna och släktingar, eventuella syskon i den biologiska familjen, familjehemsföräldrarna samt deras barn – biologiska eller redan familjehemsplacerade.
En av många anpassningar och svårigheter har att göra med ekonomi och pengar. Familjehemmen får ett arvode samt ett omkostnadsbidrag för uppdraget att ta hand om de placerade barnen. Socialtjänstens beslut om exakta summor utgår från SKRs (Sveriges kommuner och regioner) rekommenderade tariffer, men dessa kan omförhandlas, till exempel när barnen har speciella problem. Utöver arvoden och bidrag för omkostnader kan socialtjänsten bevilja extra ekonomiska medel för speciella kostnader, som resor, semestrar, ersättning för förlorad arbetsinkomst, osv.
I detta paper undersöks ekonomiska resonemang i familjehemsvården med fokus på två sociala kategorier. För det första undersöker vi hur socialtjänstpersonal resonerar beträffande de barn som redan finns i familjen i relation till det nya placerade barnet när de diskuterar ekonomiska avvägningar. Det kan handla om standard på materiella ting, kostnader för aktiviteter eller semestrar samt sparande för barnens räkning. För det andra analyseras hur familjehemsföräldrar beskriver och förhåller sig till skillnader i fördelning av pengar mellan familjehemsplacerade barn och biologiska barn. Studien utgår från kvalitativa intervjuer med 20 personer som arbetar med familjehemsplaceringar samt 36 familjehemsföräldrar. Därutöver har vi samlat in material från olika sociala forum.