Unga aktualiserade hos socialtjänsten på grund av eget beteende: Undergrupper och insatser
Nyckelord:
Oro eget beteenden 1, undergrupper 2Abstract
När barn aktualiseras hos socialtjänsten kan det handla om faktorer relaterade till situationen i hemmet, barnets eget beteende eller en kombination av dessa. I denna artikel är fokus de barn som utretts med anledning av oro för deras eget beteende. Den oro som kan finnas för barn, och som kan föranleda en utredning av socialtjänsten, utgör ett bett spektrum av beteenden och faktorer och det kan därför antas att det finns flera undergrupper bland dessa. För att socialtjänstens arbete ska ske på bästa sätt för de barn som behöver stöd är det av vikt att barn får det stöd som är adekvat för dem. Det betyder att insatserna rimligen bör skilja sig åt beroende på problembild.
Mot bakgrund av detta har denna studie som syfte att undersöka vilka undergrupper som förekommer hos de barn som aktualiseras för eget beteende, vad de har för skillnader och likheter i bakgrund och problembild samt om de insatser de får skiljer sig åt och i så fall hur. Detta görs utifrån en totalundersökning i åtta kommuner i Stockholmsregionen av ärenden där socialtjänsten inlett en utredning i relation till barnet. I analysen ingår de barn där socialtjänsten, efter utredningen, identifierat en oro kring barnets eget beteende. Denna oro kan ta sig många former och e mängd olika beteenden har identifierats av socialtjänsten. För att identifiera undergrupper har en klusteranalys genomförts. I denna identifierades fyra undergrupper: självskadebeteende och/eller ätstörningar, skolproblematik, en grupp med multipla problem samt en grupp med annan problematik som inte faller in under de andra grupperna. Denna senare grupp utgörs av en grupp barn med spretig problematik men som inte har några problem liknande dem som karakteriserar de övriga tre grupperna.
De olika grupperna analyseras utifrån likheter och skillnader i bakgrund så som familjesituation och tidigare insatser och vilka insatser socialtjänsten bedömt att de behöver nu.