Texter och offentlig makt – språk och språkvetenskap i samhället
DOI:
https://doi.org/10.15626/hn.20214603Abstract
Den offentliga makten, förvaltningen och den offentliga servicen grundar sig på språkanvändning, men är därtill också textualiserad, dvs. baserar sig i allt högre grad på skrivna texter. Man kan tala om textualiseringen som en megatrend.
I artikeln diskuteras drag som är typiska för textualiseringen särskilt inom vårdsektorn, och vilken inverkan den har på samhället. Artikelns teoriram är skrivandets sociolingvistik, som har många beröringspunkter med diskurs- och genreforskning. Blicken riktas från språket mot språkliga betydelsehelheter, mot texter, och från språkliga produkter mot språkliga processer, till exempel mot skrivande.
Jag visar att språk och texter spelar en betydande roll i hur delaktighet, jämlikhet och likvärdighet realiseras i våra samhällen. I sista hand har de betydelse för stabiliteten i samhället, eftersom ojämlikhet och utslagning är betydande bakgrundsfaktorer till säkerhetshot, till exempel brottslighet. I min artikel kommer jag att visa att språkvetenskap kan erbjuda fruktbara synvinklar och redskap för att granska samhälleliga problem.
Nyckelord: skrivandets sociolingvistik, textualisering, social- och hälsovården, tillgång till rättigheterna, delaktighet
Statistik
Publicerad
Nummer
Sektion
Licens
© respektive författare. Det är tillåtet att kopiera och använda material ur HumaNetten för forskningsändamål om källan anges. För övriga ändamål kontakta respektive artikelförfattare.