Grunden för en hållbar interskandinavisk språkförståelse? En analys av skolämnet svenska i Sverige och dess motsvarigheter i Norge och Danmark
Abstract
De tre fastlandsskandinaviska länderna Sverige, Norge och Danmark är i många avseenden lika, något som ofta understryks i språkpolitiska diskussioner och undersökningar av den interskandinaviska språkförståelsen (Delsing & Lundin 2005). Bland annat av det skälet är skolämnet svenska i Sverige och dess motsvarigheter i Norge respektive Danmark intressant. I föredraget presenteras resultatet av en analys av kursplanerna för svenskämnet, norskämnet respektive danskämnet med fokus vilket innehåll som skrivs fram, exempelvis när det gäller relationen mellan språk och litteratur (Bandh & Lundin u.u.) och synen på elevernas roll i undervisningen (jfr Lundin et al 2021 och Lundin et al 2023 för Idrott och hälsa). Syftet är att visa å ena sidan vilka möjliga undervisningspraktiska konsekvenser som kan utläsas av resultaten, å andra sidan vilken bild av den ofta omskrivna interskandinaviska (språk)gemenskapen (Lundin 2018) som framträder. Analysredskapen hämtas i första hand från systemisk-funktionell grammatik (Halliday & Matthiessen 2014; Holmberg & Karlsson 2019).
Resultaten av den språkliga analysen fälls in i en diskussion om läroplaner som i första hand innehållsorienterade, processorienterade eller resultatorienterade (Sundberg 2016, efter Lundgren 1972, 1985, 1999). De olika typerna accentuerar olika didaktiska frågor: en processorienterad läroplan fokuserar på stoffet (vad?) snarare än hur eleverna ska lära sig och med vilka mål, en processorienterad på elevernas utveckling (hur?, mot vad?) och en resultatorienterad på de mål som ska uppnås vid en viss tidpunkt (mot vad?).
Undersökningen bidrar härigenom med ett annorlunda inlägg i diskussionen om den semikommuniktion och interskandinaviska språkförståelse som förväntas föreligga och fortfarande eftersträvas i Skandinavien idag.
Statistik
Publicerad
Nummer
Sektion
Licens
Copyright (c) 2023 Katarina Lundin
Det här verket är licensierat under en Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell-licens.